Πολιτιστικές Δράσεις

Γενικές Πληροφορίες


Υπεύθυνος Πολιτιστικών Δράσεων
Φωτεινή Παπαδοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια papafot@autom.teithe.gr

Η αρμόδια επιτροπή για τις Πολιτιστικές Δράσεις στο Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού.


Βραδιά του Ερευνητή*: Ραντεβού με την κοινωνία

Στο φετινό ραντεβού, δύο ερευνητικές ομάδες με αμιγή σύνθεση από φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ του ΑΤΕΙΘ αλλά και μία με την ευρύτερη συνεργασία ερευνητών από τέσσερα Ιδρύματα (Τμ. Μηχ. Αυτοματισμού του ΑΤΕΙΘ, ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ, School of Economics, Business & Legal Studies of International Hellenic University, Nanolab of Norwegian University of Science and Technology) συναντήθηκαν με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Μέσα σε πλήθος από διαδραστικά εκθέματα υψηλού τεχνολογικού, οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, ένας ηλεκτροκινητήρας 400V οδηγούμενος από τριφασικό αντιστροφέα (1) (προσαρμοσμένος ευφυώς στο πλαίσιο της δράσης με τη χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού και περιστρεφόμενου δίσκου του Νεύτωνα!), ένα περιβραχιόνιο με αισθητήρα παλμού συνδεδεμένο με arduino mega (2) κατασκευασμένο ως βοηθητική ιατρική συσκευή που μετράει και στέλνει σήμα εντοπισμού σε επιλεγμένο τηλεφωνικό αριθμό όταν εμφανιστούν ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό καθώς και ένα πρωτότυπο συσκευής με δείκτη λέιζερ και αισθητήρα μέτρησης της έντασης της φωτός (3) με στόχο τη μέτρηση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των κυττάρων του αίματος έγιναν πόλος έλξης για ειδικούς και μη ενώ απέσπασαν θετικά σχόλια όπως και προτάσεις συνεργασίας, δείχνοντας ορίζοντες στην ηλεκτροκίνηση αλλά και στις μη παρεμβατικές μεθόδους μέτρησης και παρακολούθησης βιολογικών σημάτων και συστημάτων.

1. «Στροφάρεις;...ναι, αλλά με έλεγχο!», υπό την επίβλεψη των Δ. Τριανταφυλλίδη και Φ. Στεργιόπουλου που υποστηρίχτηκε από τον πρωτεύσαντα απόφοιτο Άγγελο Δαουλτζή αλλά και από εθελοντές φοιτητές του τμήματος.

2. «Εντοπίζοντας τον παλμό της καρδιάς!», των Μαρίας Κεφαλά και Αικατερίνης Γιαλιά υπό την επίβλεψη του Φ. Στεργιόπουλου που υποστηρίχτηκε από την πρώτη.

3. «Μη παρεμβατική μέθοδος μέτρησης κυττάρων στο αίμα» , υπό την επίβλεψη του Μ. Κιζήρογλου που υποστηρίχτηκε από τον φοιτητή του ΤΗΜΜΥ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Καρακώστα και τον φοιτητή του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού του ΑΤΕΙΘ, Στράτο Γκαγκάνη.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική στάθηκε για όλους τους συμμετέχοντες η ενεργή παρουσία φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού του ΑΤΕΙΘ ως επισκεπτών. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στη δράση: «Φάρμα-Ρομπότ: Η «έξυπνη» γεωργία στην υπηρεσία του αγρότη!» (από το Ινστιτούτο Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας (iBO) του ΕΚΕΤΑ) όπου παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια της περσινής συμμετοχής ερευνητών του τμήματός μας στη σχετική διοργάνωση.

*Η Βραδιά του Ερευνητή είναι μια πανευρωπαϊκή δράση που σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά τους ερευνητές με την κοινωνία και φέτος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις, ταυτόχρονα, συμπληρώνοντας 13 χρόνια. Η Θεσσαλονίκη γιόρτασε τη Βραδιά Ερευνητή στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια μεγάλη διοργάνωση όπου ερευνητικές ομάδες από σημαντικούς φορείς της πόλης συμμετείχαν με έκθεση των τεχνολογικών τους επιτευγμάτων παράλληλα με εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις. Περισσότερες πληροφορίες, στη σελίδα: http://www.researchersnight.gr


Ομιλία-εκδήλωση με θέμα: Σύγχρονες κατευθύνσεις έρευνας-εφαρμογών στην τεχνολογία του ήχου

Τι συμβαίνει όταν παντρεύονται η τέχνη κι ο μηχανικός; Η ιατρική και ο ηλεκτρολόγος; Τα αντιληπτικά φαινόμενα και οι υπολογιστικές τεχνικές;

Το Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ του ΑΤΕΙΘ, πραγματοποίησε στις 26 Απριλίου 2018, στο αμφιθέατρο Αυτοματισμού-Πληροφορικής, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα τις σύγχρονες κατευθύνσεις έρευνας-εφαρμογών στην τεχνολογία του ήχου, με προσκαλεσμένο ομιλητή τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Δρ. Κωνσταντίνο Παστιάδη.

Απόφοιτος και διδάκτορας του Τομέα Τηλεπικοινωνιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, ερευνητής στη Μουσική Ακουστική, την Ψυχοακουστική και την Επεξεργασία Σήματος, με συνεργασίες εντός κι εκτός των εθνικών συνόρων, ο ομιλητής ανέπτυξε τα φαινόμενα της αντίληψης των ήχων στο πλαίσιο της διερεύνησης και της μοντελοποίησής τους μέσω της θεωρίας ελέγχου επί της νευροφυσιολογικής αλλά και της συμπεριφορικής προσέγγισης ενώ παρουσίασε και αποτελέσματα από τις πρόσφατες μελέτες του.

Κατεβάστε την παρουσίαση του Δρ. Κωνσταντίνου Παστιάδη σε pdf .

Η ομιλία κινητοποίησε πλήθος φοιτητών και διδασκόντων του τμήματος οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση και με αμείωτο ενδιαφέρον.


Βραδιά του Ερευνητή*: Από το εργαστήριο στην πόλη και τους ανθρώπους της

Το Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ του ΑΤΕΙΘ, συμμετέχοντας φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στη Βραδιά του Ερευνητή, παρουσίασε μια εύληπτη και διαδραστική εκδοχή του προϊόντος ερευνητικής εργασίας που υλοποιείται εντός του και συγκεκριμένα την εφαρμογή «Έξυπνοι Μεταφορείς: σχεδιάζεις, τοποθετείς και μεταφέρεις έξυπνα και συνεργατικά» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας και υποστηρίχθηκε άψογα από τους φοιτητές Δημήτρη Κατικαρίδη και Ιωάννη Μενεξέ, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ.Δημήτριο Μπεχτσή.

Έξυπνοι Μεταφορείς: σχεδιάζεις, τοποθετείς και μεταφέρεις έξυπνα και συνεργατικά

Η εφαρμογή προσέλκυσε κοινό μικρών και μεγάλων και ανταγωνίστηκε, σε ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα, εκθέματα σε συναφείς περιοχές από Ιδρύματα με μεγάλη ιστορία παρουσίας στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η ερευνητική εργασία σχεδιάστηκε ώστε να παρέχει τη δυνατότητα μεταφορών και σε βιομηχανικούς χώρους και αποθήκες αλλά προσαρμόστηκε ώστε να γίνει εύκολα αντιληπτή η λειτουργικότητά της από τα παιδιά. Οι έξυπνοι μεταφορείς εντοπίζουν τα αντικείμενα, βρίσκοντας τον πιο σύντομο δρόμο και ξεκινούν να συνεργάζονται μέχρι να τα μεταφέρουν όλα.

*Η Βραδιά του Ερευνητή είναι μια πανευρωπαϊκή δράση που σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά τους ερευνητές με την κοινωνία και φέτος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις, ταυτόχρονα, συμπληρώνοντας 12 χρόνια. Η Θεσσαλονίκη γιόρτασε τη Βραδιά Ερευνητή στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια μεγάλη διοργάνωση όπου ερευνητικές ομάδες από σημαντικούς φορείς της πόλης συμμετείχαν με έκθεση των τεχνολογικών τους επιτευγμάτων παράλληλα με εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις. Περισσότερες πληροφορίες, στη σελίδα: http://www.researchersnight.gr