Το Τμήμα Αυτοματισμού ΑΤΕΙΘ
Προοπτικές :
Ο Απόφοιτος του Τμήματος Αυτοματισμού αποκτά πλατιές γνώσεις ηλεκτρονικής, προγραμματισμού Η/Υ, θεωρίας συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, ηλεκτρολογίας και μηχατρονικής:
- Εφαρμόζει τις επιστημονικές και τεχνολογικές μεθόδους σχεδιασμού, ανάπτυξης, κατασκευής και χειρισμού ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, υπολογιστικών, υδραυλικών και πνευματικών μηχανών κλπ, καθώς και τον αυτόματο έλεγχο αυτών.
- Πραγματοποιεί εκτιμήσεις και επιμετρήσεις έργων τα οποία ανήκουν σε συστήματα που περιέχουν στοιχεία αυτόματου ελέγχου και πραγματογνωμοσύνες σε εγκαταστάσεις συστημάτων από τα ανωτέρω.
- Συντάσσει και επιβλέπει μελέτες έργων που αφορούν σε συστήματα αυτόματου ελέγχου ή, γενικότερα, συστήματα ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, ηλεκτρομηχανολογικά, υπολογιστικά, μηχανοτρονικά κλπ, στα πλαίσια δημόσιων ή ιδιωτικών έργων, ως ελεύθερος επαγγελματίας ή υπάλληλος εταιρειών δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου.
- Χρησιμοποιεί, προγραμματίζει, συντηρεί, ρυθμίζει και αναπροσαρμόζει υπολογιστές, μικροϋπολογιστές, μικροελεγκτές, PLCs, CNCs, ρομποτικές συσκευές και γενικά εξοπλισμό που υλοποιεί μεθόδους και αλγορίθμους αυτόματου ελέγχου.
Απασχόληση :
Το βασικό πλεονέκτημα του αποφοίτου μας, είναι η ευρεία εκπαίδευση που αποκτά σε θέματα τεχνολογιών πληροφορικής και συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, ηλεκτρονικής, ηλεκτρολογίας και μηχανοτρονικής, πράγμα που τον καθιστά ικανό να εργαστεί στην βιομηχανία, στον τομέα των υπηρεσιών και στην εκπαίδευση καθώς επίσης να συνεχίσει τις σπουδές σε επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.
- Βιομηχανία: Η πλειοψηφία των αποφοίτων απασχολούνται στην βιομηχανία και στον τομέα των υπηρεσιών όπου αποδεικνύεται το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους.
- Εκπαίδευση: Ένας σημαντικός αριθμός αποφοίτων απασχολούνται ως καθηγητές στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ευρεία και σε βάθος κάλυψη των θεμάτων της εφαρμοσμένης Μηχανικής των Υπολογιστών τους δίνει το υπόβαθρο να διδάσκουν μαθήματα Πληροφορικής. Λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά πεδία που καλύπτονται από τις σπουδές τους, τους καθιστούν κατάλληλους στη διδασκαλία μαθημάτων με θέμα την τεχνολογία στην δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση και σε ανάλογα σχετικά μαθήματα στην τεχνική εκπαίδευση.
- Μεταπτυχιακές Σπουδές & Έρευνα: Το βαθύ θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο που αποκτάται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, τους επιτρέπει να συμμετέχουν ως βοηθοί έρευνας σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα και να συνεχίσουν τις σπουδές τους για την απόκτηση Μεταπτυχιακού (MSc) ή Διδακτορικού (PhD) σε θέματα Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, Ρομποτικής και Μηχανικής Υπολογιστών. Ένας σημαντικός αριθμός πτυχιούχων του τμήματος, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε επίπεδο Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) και σε επίπεδο Διδακτορικού (PhD) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Συνεργασία:
Το Τμήμα Αυτοματισμού συνεργάζεται εκπαιδευτικά και ερευνητικά με Ιδρύματα στο εξωτερικό. Η κινητικότητα σπουδαστών και καθηγητών οργανώνεται μέσω του Γραφείου Socrates/Erasmus. Η κινητικότητα σπουδαστών για Πρακτική Άσκηση οργανώνεται μέσω του Προγράμματος Leonardo Da Vinci.